Veel zelfstandige ondernemers die voor het eerst belastingaangifte doen, lopen fiscale aftrekposten mis. Voor startende zzp’ers geldt zelfs dat zeven op de tien niet goed weet hoe fiscale aftrekposten werken.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde peiling van zzp-bank Knab onder duizend zzp’ers.

Zelfstandige ondernemers weten vooral weinig over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en dat kan ervoor zorgen dat ze honderden euro’s aan besparing op de inkomstenbelasting mislopen. Verder weten ondernemers niet dat ze hun pensioeninleg en premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen.

Maar liefst 70 procent van de starters die dit jaar zelf hun belastingaangifte doen, geeft aan niet goed te weten hoe aftrekposten werken, aldus Knab. Maar onder ervaren zzp’ers daalt dit percentage naar 33 procent.

Business Insider Nederland behandelde in een uitgebreide serie over fiscale aftrekposten de belangrijkste dingen die je moet weten over de belastingaangifte van 2023. Die kun je sinds 1 maart indienen.

We gingen ook in op de belangrijkste aftrekposten voor zelfstandige ondernemers.

Lees in dit verband ook: Belastingaangifte 2023: zelfstandigenaftrek, investeringen en andere kosten die je als ondernemer kunt inzetten als aftrekpost

Wie door de Belastingdienst wordt erkend als ondernemer, komt in aanmerking voor de zogeheten ondernemersaftrek. Je mag dan een bepaald bedrag aftrekken van de winst.

Onder deze aftrekpost vallen diverse deelposten:

  • zelfstandigenaftrek
  • startersaftrek
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • meewerkaftrek
  • (eenmalig op te voeren) stakingsaftrek.

Aftrekpost voor zzp'ers: KIA

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) waar Knab naar verwijst, is bedoeld voor ondernemers die vorig jaar in totaal tussen de 2.601 en 353.973 euro hebben geïnvesteerd. De hoogte van deze aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag en bedraagt maximaal 28 procent (voor investeringen tussen 2.601 euro en 63.716 euro).

Let wel op: bedrijfsmiddelen die goedkoper zijn dan 450 euro komen hier niet voor in aanmerking. Een boormachine van 140 euro mag je dus niet meenemen in de berekening, maar een professionele naaimachine van 850 euro wel.

Bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur vallen buiten de investeringsaftrek. Ook met investeringen waarbij je een verplichting aangaat bij een familielid of huisgenoot heb je pech. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een machine van je broer.

LEES OOK: Belastingaangifte 2023: alles wat je moet weten over slimme aftrekposten – plus handige tips en belangrijke deadlines